Genel olarak meyveler, %80-90 oranında sudan oluşan gıdalardır. Bu su oranı yüksek gıdaların suyu uçurularak bir nevi özleri elde edilir ve yaygın olarak Meyve Suyu Üreticileri, Pestil Üreticileri, Bebek Maması Üreticileri vb. gıda üreticileri tarafından yarı mamül amaçlı kullanılan bir çeşit meyve özleridir.
Bu hatlarda Meyve Ön İşleme, Meyve Püresi, Meyve Konsantresi, Meyve Pestili gibi çeşitli meyve işleme yöntemleri kullanılır. Bu yöntem esnasında, işlenen meyvelerden çıkan atıklara/firelere küspe adı verilir. Meyve İşleme yöntemi ile üretim yapan gıdacılar, yaygın olarak bu küspeleri hayvan yemi sanayisinde kullanarak değerlendirir.
MEYVE ÖN İŞLEME HATTI: Tesise giriş yapan meyvelerin, belirli bir mamül veya yarı mamül halini almadan önce yıkanıp, ayıklanıp, çürüklerinden arındırılıp, çekirdekleri çıkarılıp hazır edilmesini sağlayan ön hazırlık hattıdır.
MEYVE PÜRESİ ÜRETİM HATTI: Meyve Püresi, üretim hattına giren meyvelerin yıkanıp, çürüklerden ve çekirdeklerinden arındırılıp belirli bir ön işlemeden geçtikten sonra posası/pulpu elde edilip ısıl işlemden geçen bir çeşit işlenmiş meyvedir.
MEYVE KONSANTRESİ ÜRETİM HATTI: Meyve Konsantresi, meyvelerden elde edilen püre kıvamındaki meyve şıralarının evaporasyon yöntemi ile suyu uçurulup briksi arttırılarak, kullanım alanına göre filtrelerden geçilmesi ile elde edilen bir çeşit işlenmiş meyvedir.
MEYVE PESTİLİ ÜRETİM HATTI: Meyve Pestili, meyveleri belirli yöntemlerle işleyip, elde edilen meyve konsantrelerini belirli kalıplara dökerek kurutup soğutulması sayesinde el işçiliğiyle şekillendirilmesi ile oluşan gıdalardır.