Özellikle Avrupa’nın Balkan Bölgesi’nde kullanılan, yaygın olarak kahvaltılarda ve belirli yiyeceklerin yanında tüketilen; genelde közlenmiş biber ve közlenmiş patlıcandan yapılan, közlenen veya haşlanan biber ve patlıcanların parçalanarak macun haline getirildiği bir tür ezmedir. Ajvar Üretimi için Közleme Hattı’na ihtiyaç duyulur.
Ajvar Üretim Yöntemleri;Ev Tipi Üretim ve Endüstriyel Tip Üretim olmak üzere ikiye ayrılmaktadır.
EV TİPİ AJVAR ÜRETİM HATTI: Közlenen biber ve/veya patlıcanların kabuğu alınarak mikserden geçirilip vakum altında pişirildiği üretim hattıdır. Ev tipi üretim hattında biber ve patlıcanlara közleme yöntemiyle ısıl işlem uygulanır. Ev Tipi, Ajvar Üretim Hattı’nın en yaygın kullanılan yöntemidir.
ENDÜSTRİYEL TİP AJVAR ÜRETİM HATTI: Haşlanan biber ve/veya patlıcanların kabuğu alınarak mikserden geçirilip vakum altında pişirildiği üretim hattıdır. Endüstriyel tip üretim hattında biber ve patlıcanlara haşlama yöntemiyle ısıl işlem uygulanır. Endüstriyel Tip yöntem, Ev Tipi yönteme göre daha nadir tercih edilir.