Reçel ve Marmelat, kahvaltılık grubuna giren, bunun dışında kek, pasta ve çöreklerin estettik ve tat algısını değiştirmek için kullanılan bir çeşit tatlı ve meyve konsantresi türüdür. Çeşitli meyvelerin işlenerek elde edildiği, belirli bir reçete tarifine göre meyvelerin şeker ile kaynatılmasıyla yapılan bir tür gıdadır.
Reçel ve Marmelat arasındaki fark; Reçel’de meyveler bütün veya küçük parçalar halindeyken, Marmelat’ta meyvelerin taneleri bulunmaz ve ezme şeklindedir. Reçel taneli bir ürünken, Marmelat meyve püresi ve ezmesinden yapılır.
Reçel Üretimi Yöntemleri; Taze Meyveden ve Dondurulmuş Meyveden olmak üzere ikiye ayrılmaktadır.
TAZE MEYVEDEN REÇEL ÜRETİM HATTI: Üreticinin kendisine ait veya anlaşmalı olduğu yerlerden temin ettikleri taze meyvelerin işlenerek Reçel Üretim’ine uygun hale getirilmesi ile ilgili prosestir. Taze meyveden reçel üretimi yapılabilmesi için, üretim hattının içerisinde Meyve İşleme Hattı bulunması gerekmektedir. Taze Meyveden üretilen Reçel Üretim Hattı, genel olarak yüksek kapasiteli üretimle için tercih edilebilir.