BİTKİ EKSTRAKSİYON HATTI : Çeşitli alanlarda saflaştırma yöntemi olarak kullanılan Ekstraksiyon yöntemi, kimyada ayırma yöntemi olarak kullanılmaktadır. Bu proses, bitkilerin içerisindeki bitkinin özü, şekeri vb. aktif maddeyi bir çözücü yardımıyla ürünün içerisinden almayı sağlayan proseslerdir. Sistemde genellikle su ve alkol kullanılır. Proses sonunda elde dilen likit çözeltiyi çeşitli evaporasyon yöntemlerinden geçirerek alkol, ekstrakttan geri kazanımı sağlanır. Üreticiler, üretim hattında bitkilerin özütlerini/aromalarını bitkilerden ayırıp bu aromaları çeşitli alanlarda kullanmak üzere değerlendirmektelerdir. Ekstraksiyon Hattı’nda Gül Suyu, Lavanta Suyu, Papatya Suyu gibi aromatik sular elde edilir.
BİTKİ DİSTİLASYON HATTI : Distilasyon, farklı alanlarda damıtma olarak nitelendirilir. Bu yöntem ile aromatik yağı alınmak istenen bitkiler, hat içerisinde yer alan sistemde, suyla temas etmeyecek şekilde konumlandırılır ve altındaki kaynayan suyun buharı bitkilere temas ederek, bitkilerin içerisinde yer alan uçucu yağları kondensere aktarılmasını sağlar. Kondensere aktarılan su buharı ile birlikte olan uçucu yağlar, yoğunlaşarak likit forma dönüşür. Bu karışımda, özkütle farkından dolayı faz ayrımı gerçekleşir. Üreticiler, üretim hattında bitkilerin yağlarını bitkilerden ayırıp, bu yağları çeşitli alanlarda kullanmak üzere değerlendirmektelerdir. Distilasyon Hattı’nda Gül Yağı, Lavanta Yağı, Nane Yağı gibi aromatik yağlar elde edilir.