Meyve Suyu, meyvelerin işlenip, belirli proseslerden geçerek sularının alınıp işlendiği içeceklerdir. Meyve Suyu üretimi çeşitleri meyveden meyveye, prosesten prosese değişkenlik göstermektedir. Bu hususta meyvelerin yapısı, hangi proseslerden geçmesi gerektiği bilgisini verir.
Meyvelerin yapısı, meyve suyunun yapısının berrak ya da bulanık olacağını belirler. Bu durumda, hangi meyvenin suyu üretilmek isteniyorsa, o meyvelere uygun üretim hattı çalışması yapılması gerekmektedir.
Berrak veya bulanık üretilecek olan meyve suyu, bu yapıların da kendi içerisinde üretim çeşitlerini oluşturur.
Meyve Suyu Üretim Çeşitleri; Berrak ve Bulanık diye ikiye ayrılırken, bu çeşitler de kendi içerisinde Taze Meyveden Meyve Suyu Üretimi ve Berrak Konsantreden/Püre Konsantreden Meyve Suyu Üretimi diye ikiye ayrılmaktadır.
BERRAK MEYVE SUYU ÜRETİM HATTI: Berrak meyve suyu, meyvelerin moleküler yapısı gereği daha ince yapıya sahip olan, içerken tüketiciye pütür ve koyu bir kıvamdan ziyade daha pürüzsüz ve ince kıvam hissettiren, meyveden meyveye değişmekle birlikte genelde şeffaf/transparan bir görüntüsü olan meyve sularıdır. Bu tarz berrak meyve suları, berrak yapısını alabilmesi için çeşitli filtrasyon işlemlerinden geçmesi gerekmektedir ve sistemlerin bu hat üzerinde olması gerekmektedir.
BULANIK MEYVE SUYU ÜRETİM HATTI: Bulanık meyve suyu, meyvelerin moleküler yapısı gereği daha koyu yapıya sahip olan, içerken tüketiciye genel olarak pütür ve koyu bir kıvam hissettiren, genel olarak şeffaf/transparan bir görüntüden ziyade daha flu ve mat görüntüye sahip olan meyve sularıdır.