Sos, tatlı ve tuzlu tatlarda olmak üzere iki çeşit olan; yemek ve tatlıların yanında kullanılırken kullanılan yiyeceğin estetik ve tat algısını değiştirip lezzet vermesi adına meyve, sebze ve çeşitli malzemelerin homojenize hale getirilerek akışkan bir yapı elde edilmesiyle üretilen bir çeşit macundur.
Sos Çeşitleri, Tuzlu ve Tatlı olarak ikiye ayrılmaktadır. Tuzlu sos grubunu genel olarak Ketçap, Mayonez, Hardal, Barbekü Sos, Acı Sos, Ranch Sos, Cheddar Sos, Tatlı-Ekşi Sos vb. soslar oluştururken, Tatlı sos grubunu ise meyve sosları oluşturmaktadır.
Tuzlu Sos üretimi, Sıcak Proses ve Soğuk Proses diye ikiye ayrılmaktadır. Sıcak Prosesler, kullanılan proses makinesinin ceketinden geçen buhar, sıcak su veya kızgın yağ vasıtasıyla ısıl işlem görmek suretiyle, sosun ihtiyacına göre vakum altında ürünü pişirirken, Soğuk Proseste, ısıl işleme ihtiyaç yoktur. Ürün, aynı proses makinesi içerisinde işlenirken, makinenin ceketindeki soğuk su vasıtasıyla ürün hazırlanır. Mayonez, Ranch Sos vb. ürünler Soğuk Proses’e ihtiyaç duyarken; Ketçap, Barbekü Sos, Hardal, Acı Sos vb. soslar Sıcak Proses ürünleridir.
Tatlı Sos üretiminde, meyve soslarının akışkanlıkları ve yapısı, meyve sosunun çeşidini belirlemektedir. Daha katı ve koyu yapılı meyve sosları marmelat çeşidine girerken, daha akışkan ve sıvı yapılı meyve sosları ise sos çeşidine girmektedir. Koyu yapılı meyve sosları için Reçel & Marmelat Üretim Hattı’na ihtiyaç duyulur.
Tatlı-Tuzlu Sos ve Sıcak-Soğuk Proses grubuna giren tüm soslar aynı proses hattı üzerinde üretilebilir.
Sos kıvamındaki mezeler, sosların genel yapısıyla karıştırılmamalıdır. Sos Proses Hattı, meze üretimine uygun değildir.
ÜRETİM HATTINA UYGUN OLAN GIDALAR
Ketçap, Mayonez, Sarımsaklı Mayonez, Hardal, Ballı Hardal, Barbekü Sos, Acı Sos, Ranch Sos, Cheddar Sos, Tatlı-Ekşi Sos, Bufalo Sos
ÜRETİM HATTINA UYGUN OLAN AMBALAJLAR
Cam Kavanoz,Pet Kavanoz,Kova,Aseptik Torba,Termoform,Sachet,Stick